NYU LMC Alumni Courtyard

NYU LMC Alumni Courtyard

NYU LMC ALUMNI COURTYARD
New York, NY

The Alumni Courtyard is the center of the academic wing of the NYU Langone Medical Center campus. JPLA designed this courtyard as a plaza that is open and flexible, accommodating events, lectures, work sessions, casual dining and everyday campus life. The courtyard will serve the student cafe in Smilow, the newly renovated library in Medical Science Building West and the new Science Building which is home to a extensive cafeterias, convention areas and research laboratories.

The courtyard sits on top of the campus vivarium. There is very limited depth for soil below the paving. The design uses the grade change between the raised elevation of the new Science Building to create a central plinth with monumental sit steps on two sides. This allows depth for the central trees planted in a continuous plane of groundcover. Raised planting beds clad in blackened steel surround the edges of the courtyard, framing the central plaza. These areas are planted with a variety of forest floor understory plants and shaped with intimate niches with seating amidst the lush plantings.

The Courtyard, as well as much of the NYU Langone Campus, was flooded during Hurricane Sandy in 2012. The design of the Alumni Courtyard incorporates rising flood gates and raised curbs at buildings to protect interior spaces. The courtyard plantings were selected for their resilience to tidal flooding, urban pollutants and tolerance to deep shade.

CLIENT: NYU Langone Medical Center Real Estate Development
COLLABORATORS: Ennead Architects

NYU LMC Science Building

NYU LMC Science Building

New York, NY

LEED Platinum Rated

The Science Building is a LEED Platinum research facility located on the NYU Langone Medical Center Campus in Manhattan. The project utilizes the 14,000 SF roof space to restore native habitat and connect fragmented ecosystem corridors along the waterfront. The native green roof supports a diversity of native micro-climates while relying entirely on a built-in reservoir of rainwater for irrigation. Accessible terrace spaces are built into the green roof to provide students and research faculty a place to study or find peace in a high-pressure environment. Terraces are designed as flexible spaces that both furnish the everyday needs of users and afford opportunities for large gatherings during presentations and celebrations.

The landscape for both the Science Building and Alumni Courtyard were designed to be resilient to future flooding. At-grade planting and surface materials were designed to withstand occasional inundation of saltwater. Deployable flood gates and planted berms protect buildings from up to 10 ft. of flood waters.

CLIENT: NYU Langone Medical Center Real Estate Development
COLLABORATORS: Ennead Architects

Tisch Courtyard NYU LMC  Planting Design

Tisch Courtyard NYU LMC Planting Design

New York, NY

JPLA completed the planting design for this 23,000 sf courtyard landscape at NYU Langone Medical Center as a link to several other landscapes within the medical campus that JPLA designed. The Tisch Courtyard landscape includes on-grade planting, intensive green roof planting, and over-sized planters designed after those at the neighboring Fleck Courtyard. The planting typologies include lawns, sun and shade-tolerant meadows, as well as forest floor understory plantings. Many of these plantings are also used in the planted areas of the new Science Building and Alumni Courtyard landscapes which will be constructed in Spring and Fall 2017.

CLIENT: NYU Langone Medical Center Real Estate Development
COLLABORATORS: Quennell Rotschild & Partners, Ennead Architects

Fleck Courtyard NYU Langone Medical Center

Fleck Courtyard NYU Langone Medical Center

New York, NY

Winner of the  2012 ASLA New York Chapter Merit Award

NYU Langone Medical Center is the home to the 5,500sf Fleck Courtyard that serves doctors, staff, patients and visitors of the hospital and its new cafe. JPLA transformed an underused, inhospitable courtyard into an active and beloved gathering space. It is a calm respit featuring a raised central lawn with a mounded birch grove and woodland plantings. There are variety of vantage points from which one can sit and enjoy the courtyard – cafe tables, stone benches, and the monumental pre-cast concrete steps surrounding the central lawn. The courtyard straddles two structures, a parking garage and a research laboratory, so much of the project was designed and detailed as a green roof.

We continue to be involved with the oversight of the maintenance of this courtyard.

CLIENT: NYU Langone Medical Center Real Estate Development
COLLABORATORS: Michielli + Wyetzner Architects

CCNY Schiff House

CCNY Schiff House

SCHIFF HOUSE DAYCARE CENTER
New York, NY

The restoration of an historic building on campus includes a playground, butterfly garden, and vegetable garden. JPLA’s design creates a dynamic landscape that fosters social interaction, self-directed play, physical activities, and exploration of nature.

At the entrance to the building, an accessible ramp is surrounded by a butterfly garden with colorful wildflowers, meadow grasses and native shrubs that provide food and habitat for butterflies, birds and other pollinators. On the east side of the building, a vegetable garden allows children to get their hands dirty, and to learn about cultivating plants and growing food. The garden is surrounded by a border of herbs, medicinal, and textural plants that stimulate the senses.

At the rear of the building, a playground is formed by an undulating concrete wall that winds through the space, and encourages sitting, balancing or climbing. A concrete track gives children the opportunity for large muscle play and for riding on toys with wheels. In the center of the space, a wooden deck platform creates a flexible space for rest, for assembly, and for dramatic play. Atop the deck platform is a custom wooden nest, made of bent, laminated wood ribs with natural mesh walls. This nest creates a sheltered place to sit, rest, and play within.

Play spaces are also integrated into planted areas at the perimeter of the playground. A natural tree trunk on its side creates an imaginative world for climbing. Within the existing hillside, a stepstone pathway leads to both a water table with a pump and embankment slide.

CLIENT: CUNY, CCNY & DASNY
COLLABORATORS: Michielli + Wyetzner Architects

Coney Island Head Start Center

Coney Island Head Start Center

Brooklyn, NY

Coney Island Head Start School is a new 35,000 sf building serving low-income pre-school children. The construction was funded by FEMA to replace the previous building that was damaged in Super Storm Sandy. The new design meets all the Head Start Design Directives and integrates green space at each level of the building. The landscape meets the street with an entry ramp through a native dune landscape. The second and third floor rooftop play spaces span the footprint of the classrooms below, and are directly adjacent and accessible to the classrooms they serve. Together, they make up a 5,000 sf  multi-level play area incorporating safety surface mounds, vegetable garden plots, natural logs for climbing, and a 12-foot long slide connecting the two levels.  JPLA worked in partnership with the Green Belt Native Plant Center to select a palette of plantings indigenous to the area.  Our landscape celebrates the coastal dunes in the area, and in doing so, provides an opportunity to teach kids about nature, local ecology and the important role of a resilient landscape.

Rendering by: Dattner Architects

CLIENT: Catholic Charities, POP Development
COLLABORATORS: Dattner Architects

Pop-Up Garden and Screen Tisch Courtyard NYU LMC

Pop-Up Garden and Screen Tisch Courtyard NYU LMC

New York, NY

This temporary installation is a beautification of a construction fence and temporary planting which can be seen from the lobby of NYU Langone Medical Center. This has been used throughout the courtyard and phase of the project begin and are completed. The super-graphic image of a birch forest, an inspiration for the Tisch planting design, is imposed upon the fence as a backdrop. In front of this, the theme is repeated in over-sized painted galvanized troughs planted with river birches and under story plants. A ground plane of Long Island beach pebbles creates a natural floor that matches the paving palette of the project under construction. JPLA is also the Landscape Architect responsible for the Planting Design and Installation of the completed Tisch Courtyard.

North Shore University Hospital – LIJ

North Shore University Hospital – LIJ

Manhasset, NY

LEED Silver Rated

This project includes four main spaces; the South Garden, the Upper Garden, the Interior Courtyard and the Entry/Drop-off Area.  The landscape design for the Entry and Drop-off Area is simple: a repetition of materials and forms that promote clear and safe circulation. The South Garden, adjacent to the entry, provides seating, a rolling lawn and shade trees surrounding a serpentine wall. Above the serpentine wall, on structure, is the Upper Garden, characterized by mounds shaped by tilted stone walls and planted with lush highland plantings.  On the 4th Floor, the Interior Courtyard, above a stepped slab, has large curved planters, pedestal pavers and custom linear seating. The large curved planters are tilted to provide views of nature and to create a sense of privacy for the patients in adjacent rooms. Responsible stormwater management was crucial to protect the quality of drinking water on Long Island, a sole source aquifer. Throughout the landscape, water is directed to permeable surfaces, allowing it to infiltrate and recharge the local aquifer.

JPLA took this project from Concept Design through Construction Documents.

CLIENT: North Shore University Hospital Long Island Jewish Heath Systems
COLLABORATORS: Stantec Architecture + Ennead Architects

State of Being

State of Being

NoVo Foundation Headquarters.
Brooklyn, NY

LEED Silver Certification

The landscape design for the new headquarters of this global organization was guided by one of its central tenets, to “live in balance with one another, and the ecosystems that sustain us”. By re-using and re-purposing many parts of the former YMCA trade school building and site, and the addition of our own green initiatives, we created a sustainable design that achieves LEED Silver certification.

The building renovation incorporates several new landscapes spaces including the facade and streetscape, the entrance corridor, a sunken garden, a viewing garden, and two rooftop terraces.  In all of these spaces, connections between the interior and exterior spaces create smooth transitions and connections between building and landscape. There were many opportunities to bring nature into the building – a skylight in the roof terrace that illuminates a custom green wall in the library, interior plantings throughout the rooms, floor to ceiling glass doors and windows that create visual and physical access to the gardens and the extension of paving from outside to inside.

We created spaces that encourage relaxation, peacefulness, and play and that encourage a positive relationship with our environment.  Creating communal and contemplative spaces supports another of the NoVo foundation’s principles, to “encourage social and emotional learning”. There are small spaces that protect, such as a grotto, and more open social spaces, such as a cantilevered amphitheater, commissioned artworks, yoga swings, and a native rooftop meadow.  The use of native and adaptive plantings and medicinal plants also support the client’s interest in promoting ecological and human health.

As a Women-owned Business Enterprise (WBE), JPLA was proud to create this landscape for a client who works to advance and support the work of women throughout the world.

CLIENT: NoVo Foundation
COLLABORATORS: Ryall Porter Sheridan Architects

HBO

HBO

Hauppauge, NY

The renovation of HBO’s Communications Center includes both interior and exterior landscapes for the employees and visitors of this satellite broadcasting facility.

The indoor atria serves as a dining room and communal gathering space, where two double-height green walls define the edges of the  sunny interior garden. In the lower lounge below, built-in stone steps allow people to sit and view an arid garden of agave, barrel cactus and foxtail fern.

The exterior dining terrace was designed as a place where employees can enjoy their breaks and lunch-time with a view of nature, and accommodates for regular staff gatherings and barbecues. Locally-sourced locust wood was used for a pergola that provides shade and frames views of a garden landscape and the pitch pine forest surrounding the facility.

CLIENT: HBO
COLLABORATORS: TPG Architecture