Tres Puentes

Tres Puentes

Bronx, NY
currently in construction

Tres Puentes is a new 118 unit building serving low-income seniors, located at 285 East 138th Street, Bronx NY.  The project includes the West building, with 56 units and East building that includes a new Community Senior Center. The new building and landscapes fulfill the guidelines of Enterprise Green Communities and NYC Active Design, with a sustainable design that promotes active living. The landscape scope includes 16,000 sf of open space including a community terrace on the first floor roof, a meditative garden, and an activity court for the senior center. The design also includes the integration of the existing 25,000 sf entry and rear garden into the overall site design.

Together, the landscape spaces create a campus that bring residents together to observe and interact with each other and the living environment. Our design provides opportunities to participate in the landscape and includes elements such as interactive musical instruments, fitness class spaces with soft safety surfaces, stationary bicycles, and a walking loop to encourage physical activity through out the building and its open spaces. A palette of natural materials, wood decking, stone walls and stabilized aggregate pavement creates a soothing setting. Movable tables and chairs in vibrant colors provide energetic accents.  A natural planting scheme includes native and adaptive species such as sedges, ferns, blueberry, pussy willow and sumac.

In bringing residents close to nature and providing them with opportunities to reflect, socialize and be active, these landscapes create a framework for healthy living.

CLIENT: West Side Federation for Senior & Supportive Housing
COLLABORATORS: Redtop Architects

Campos Plaza

Campos Plaza

NYCHA HOUSING PORTFOLIO
New York, NY

The Campos Plaza landscape serves the residents of its 269 apartments and acts as a public park, playground and playing field for the surrounding neighborhood in the Lower Far East Side of Manhattan. JPLA developed the site plan and design for a central plaza, building entries, and perimeter streetscape including paving, planting, seating, a playground, and an artificial lawn. The new landscape provides places for people of all ages to rest, play and enjoy. The design language references the site’s history of flooding during Hurricane Sandy, using curved forms to create spaces and direct circulation flows as if carved by water. The material palette renders a sustainable, resilient landscape made up of native and adaptive plantings, permeable paving, and durable site furnishings chosen to last the test of time.

CLIENT: Triborough Preservation LLC
COLLABORATORS: OCV Architects, GDS NY

Winner of the ASLA New York Chapter Merit Award, 2019

Bronxchester

Bronxchester

NYCHA HOUSING PORTFOLIO
Bronx, NY

The Bronxchester landscape serves the residents of its 207 apartments as well as BronxWorks, a community-building program for all ages. JPLA’s site design strategies were to strengthen the outer perimeter, soften the spaces within the site, and to increase the variety and quality of the landscape spaces within the site. The design created spaces for individuals and groups, for children, adults and seniors, areas with pedestrian paving and those with lawn or dense planting. The landscape is made up of native and adaptive planting areas, pathways, seating areas, basketball courts with amphitheater seating, playgrounds, community gardens and entry progressions. The result is an open but varied campus that provides a great range of uses and flexibility of experience for the entire community.

CLIENT: Triborough Preservation LLC
COLLABORATORS: OCV Architects, GDS NY

Saratoga Square

Saratoga Square

NYCHA HOUSING PORTFOLIO
Brooklyn, NY

The Saratoga Square landscape serves the residents of its 251 apartments as well as the Community Senior Center located on the ground floor. In the redesign for this public housing site, JPLA had two main strategies: to remove existing physical and visual barriers to access, and to create an open landscape with a variety of spaces within. The design creates a clear hierarchy of  accessible entrances, secure boundaries around the site, and an open campus that allows free movement and access to active and quiet spaces.  A significant part of the design focuses on the main Saratoga Avenue entrance,  where a monumental stair and accessible ramps lead to terraces adjacent to this building entrance. Here, one can sit and gather with neighbors and look out to Saratoga Park across the street.  The landscape for the site includes extensive native and adaptive planting, a mix of paving, seating areas, the preservation of a mature bosque of Linden trees, raised community garden beds, and an interior garden courtyard. With new floor to ceiling windows and access points on the courtyard, the interior courtyard is a peaceful place to gather for both the residents and members of the Community Senior Center.  A simple graphic of organic-shaped planting beds surrounded by paving is a beautiful sight to view from the apartments on floors above.

CLIENT: Triborough Preservation LLC
COLLABORATORS: OCV Architects, GDS NY

NYCHA Baychester

NYCHA Baychester

NYCHA Housing Baychester
Bronx, NY

Our Design approach aims to enrich the unique character and address the specific needs of the Baychester residential property. The residents living in this Bronx housing development have created strong bonds of community. The landscape design will give these communities a place to celebrate these bonds and to form new ones, to gather, to interact, to be active and to restore.

The design for all sites within Baychester will secure the perimeters, and open up the sites’ interiors for residents to enjoy their landscapes. New and enhanced amenities will give residents places to be active as well as places that allow them to simply sit, watch others, and enjoy the tranquility of nature. Activating spaces for people helps to generate a safe and supported environment.
Coherent designs that are tailored to people’s needs and their ways of living will cultivate a sense of ownership and care for the space. This helps to builds healthy and meaningful bonds between people and their environment that are sustainable for the long term.

A design language of rounded organic forms softens the spaces within the site and invites a fluid circulation throughout the landscape. Rather than being separated by fences and walls, a variety of flexible and programmed spaces are integrated into the landscape. Amenities include children’s playgrounds, water play, vegetable gardens, adult fitness areas, as well as picnic tables, benches and community gathering spaces.

The landscape design builds upon adjacencies to communal interior spaces, such as a Laundry Room. While doing laundry, residents can sit outdoors at picnic tables and watch their children playing in the playground.

CLIENT:
COLLABORATORS:

NYCHA Twin Parks

NYCHA Twin Parks

New York, NY

Our proposed renovation in response to the RAD RFP for this NYCHA housing development in the Bronx provides a central common plaza space that is enriching for all ages. This open space will become a dynamic core of the residential community and offers a range of ways to come together, to engage in activities, to interact with neighbors and to restore.
The design opens up the site, removing existing barriers to entry and makes use of the dramatic elevation changes across the site to structure a landscape that is open and accessible with an interplay between spaces. A design language of rounded organic forms softens the space within the building’s envelope and invites a fluid circulation throughout the space and access to a variety of flexible and programmed spaces. Amenities include children’s playgrounds, water play, vegetable gardens, adult fitness areas, as well as picnic tables, benches and community gathering spaces.

CLIENT: BFC Partners, NYCHA
COLLABORATORS: GF55 Partners, Selfhelp

 

NYCHA Murphy

NYCHA Murphy

NYCHA Housing Murphy
Bronx, NY

Our Design approach aims to enrich the unique character and address the specific needs of the Murphy residential property. The residents living in this Bronx housing development have created strong bonds of community. The landscape design will give these communities a place to celebrate these bonds and to form new ones, to gather, to interact, to be active and to restore.

The design for all sites within Murphy will secure the perimeters, and open up the sites’ interiors for residents to enjoy their landscapes. New and enhanced amenities will give residents places to be active as well as places that allow them to simply sit, watch others, and enjoy the tranquility of nature. Activating spaces for people helps to generate a safe and supported environment.
Coherent designs that are tailored to people’s needs and their ways of living will cultivate a sense of ownership and care for the space. This helps to builds healthy and meaningful bonds between people and their environment that are sustainable for the long term.

A design language of rounded organic forms softens the spaces within the site and invites a fluid circulation throughout the landscape. Rather than being separated by fences and walls, a variety of flexible and programmed spaces are integrated into the landscape. Amenities include children’s playgrounds, water play, vegetable gardens, adult fitness areas, as well as picnic tables, benches and community gathering spaces.

The landscape design builds upon adjacencies to communal interior spaces, such as a Community Center. A flexible events and gathering space is located adjacent
to the Murphy Community Center. The community center is a resource for the building residents that can offer a variety of beneficial programming that tie into the landscape. Our community partner will develop and manage programming here. Compatible uses may include a lending library, after-school tutoring program, senior programming, or a children’s theater.

Milbank Frawley

Milbank Frawley

NYCHA HOUSING PORTFOLIO
New York, NY

The landscape for Millbank Frawley serves the residents of its 80 apartment units. The primary design goals were to open up the space and enrich the quality of the exterior landscape. JPLA achieved this by removing fences and walls that limited circulation, giving way to a central pathway with lush plantings, continuous seat walls and access to quiet and active spaces. The new landscape includes programmed spaces such as a playground, adult fitness area, and community gardens, and flexible spaces such as a seating area under decorative lighting. A verdant and sustainable landscape was created using a materials palette of native and adaptive plantings and permeable paving. The landscape is a beautiful, safe, open court that offers enrichment for residents of all ages.

CLIENT: Triborough Preservation LLC
COLLABORATORS: OCV Architects, GDS NY

Bronxchester Competition

Bronxchester Competition

Bronx, NY

The Bronxchester Urban Redevelopment Concept Plan included four LEED certified buildings for a mix of low-income housing, commercial, and community facilities in the South Bronx. Large housing developments need a variety of flexible outdoor spaces to serve a diverse community and its many needs. We created spaces that appeal to residents of varying ages, cultural backgrounds, interests and activity levels. The site design includes distinct public spaces, a pedestrian oriented landscape at the street-level, and semi-public rooftop gardens for the new residents. Our proposed open space design celebrates the artistic heritage of the neighborhood, promotes physical activity with an engaging landscape, and provides opportunities to interact with and observe nature.

CLIENT: Richmond Group + Mountco
COLLABORATORS: Anjaye Associates

The John Street Competition

The John Street Competition

Brooklyn, NY, USA

Summit Garden

John Street is a design competition for a new residential building located on the East River in DUMBO, Brooklyn. Our proposal is a rooftop garden, composed of mounded alpine meadows and wind-swept pines. It is a place for families, friends and individuals to sit, relax and watch the clouds pass overhead.  The amenities on the roof garden include boardwalks through the native meadow and sculptural trees, chaise lounges, movable chairs, an iconic communal grill counter and over-sized dining tables.

The topography and planting is designed to mitigate the sound and pollutants of the bridge traffic, offer protection from wind and sun, and frame views of the City skyline. The landscape introduces a wilder nature that exists beyond the New York City limits.  Residents will find displays of low bush blueberry, bearberry, sedges and goldenrods indigenous to the Appalachian mountains. This native palette of green roof plants cultivates a a self-fertilizing environment that connects into a system of habitat patches throughout the City. These patches are an important food source that migrating bird, butterfly and bee species depend on as they journey through the City.

The inside adventure park will articulate the Brooklyn Bridge Park’s themes of habitat restoration and ecological systems. Designed to be accessible to children of all ages, it will extend the language and activity of the larger park into the building.

Visitors to Brooklyn Bridge Park will have the opportunity to seamlessly move between exterior and interior park spaces, taking advantage of the building as a public asset providing year round shelter and amenities. The character of the riparian edge present within the park will be carried into the building.  The indoor park will be an experiential cross section of the riparian edge, arguably the most important part of our ecosystem.  The first and second floor of the building will be transformed into the canopy, edge, and underwater habitats commonly found along stream banks and riverbeds in the New York Bay.

Activities for Indoor Park:

  1. Riparian Edge

Built with soft mounds and faux grass berms, a safe and dynamic rivers edge is created for children to run, roll, balance and build.  Imagery and sound cues reinforce aspects present at the water’s edge.  Pressure activated pads in the ground create native riparian animal sounds when childern hop and run across them.  Flexiable faux willow branch hoops will be provided to make tunnels and structures.

  1. Underwater Cave and Oyster Reef

To the East of the Riverbed kids will find a set of twisting and intertwining Oyster Shoots (slides) that plunge them deep into the cavernous depths of the bay. The slides terminate into a bed of faux pearls!  Light streams in from above as it would in a natural cave beneath the river. And then they climb back up to the surface on the second floor.  This double hieght space in the NE corner of the buildings holds the two spiral slides.  They take children from the second floor and release them one story below into a large ball pit, themed on the Hudson estuary oyster beds.  A glass wall will let in soft north light and natural cleft stone will clad the eastern wall.  The stone wall will be a two story water and green wall.  It will emulate the surface of an underwater cave and transition down into the contours of the oyster reef. The rock face will extend into the lower room and become a soft wall surrounding the ball pit and subterranean adventure room, with walls built for low traverse climbing.

  1. Climbing Canopy

A climbing structure in the form of an enormous tree will be built from wood and steel. Children will be able to enter the tree’s cavity, climb its trunk and onto its branches.  Shoots will allow children to slide into Alice in Wonderland rabbit holes and reappear down by the rivers edge play area.  The ceiling will support climbing ropes and swings in the shape of spun nests that will raise and lower on weighted pullies as other children climb on and off the swings.

Children can run up a soft curving ramp to a forest’s upper canopy where kids are immersed in the textures, sounds and perspective that accompany life in the trees. They can weave in and out of cavities in the trunk of the central tree, while they make their way up to perches on higher branches and swing on monkey bars and ropes between them. Swings reminiscent of nests hang from the ceiling and float amongst the canopy, while long knotted ropes aid in the ascent to the highest levels of the structure. The Climbing Canopy is designed to encourage free play and intense imagination. The songs of chickadees, nuthatches, eastern bluebirds and woodpeckers float on the air to feed our inherent fascination with the sounds.

CLIENT: The Richmond Group
COLLABORATORS: Freeform + Deform Architects